Marani SatrapezoIcewine Rkatsiteli czyli zimowe wspomnienie lata

18 Wrz 2015 | Autor: | Kategoria: Styl

Winogrona na Marani SatrapezoIcewine Rkatsiteli zbiera się w grudniu, przy temperaturze -9°C. Większość wody zawartej w jagodach jest już zamarznięta, stąd ograniczona ilość soku przy jednocześnie dużej koncentracji cukru, kwasów i aromatów. Właśnie dlatego to wino ma niezwykle przyjemny, słodki, owocowy smak, przywodzący na myśl najmilsze, wakacyjne wspomnienia. Ten pierwszy gruziński biały icewine powstaje z jednej z najpopularniejszych w Gruzji odmian winogron – Rkatsiteli – pochodzących z winnicy Kondoli w regionie KAKHETI.  Już po zebraniu owoce są ręcznie sortowane, a następnie łagodnie tłoczone w prasie koszowej, po czym umieszcza się je w nierdzewnych stalowych kadziach, gdzie przez dwa miesiące fermentują w kontrolowanej temperaturze 16-18°C. Kolejny etap produkcji to sześciomiesięczna stabilizacja w temperaturze 0°C. Na końcu tego etapu wino jest delikatnie filtrowane i butelkowane, a po rozlaniu do butelek dojrzewa jeszcze przez sześć miesięcy, aby osiągnąć optymalny aromat, smak oraz barwę.

materiały prasowe

materiały prasowe

Produkcja jest limitowana – z jednego zbioru powstaje tylko siedem tysięcy butelek o pojemności 0,375 l. Pierwsze wrażenie po skosztowaniu Marani SatrapezoIcewineRkatsiteli to uczucie świeżej słodyczy z wyczuwalną skórką cytrynową w tle. Zrównoważony smak wina pozostawia po sobie długie, przyjemne wspomnienie. Aromat to przede wszystkim owoce tropikalne: brzoskwinia, banan, cytryna, ananas, nektarynka, skórka pomarańczy. Całości dopełnia piękny, jasnozłoty kolor z mieniącym się odcieniem srebra. Marani SatrapezoIcewineRkatsiteli najlepiej podawać jako aperitif lub do deserów. Wybornie smakuje w połączeniu z sernikiem.